ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Πότε ένα προϊόν θεωρείται ελληνικό;

Τον τελευταίο καιρό η έννοια του ελληνικού προϊόντος έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τον επιχειρηματικό κόσμο χάρη στην διαφαινόμενη στροφή των Ελλήνων προς την κατανάλωση ελληνικών προϊόντων. Η τάση αυτή αποτελεί πηγή ανησυχίας για τις ξένες πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο και αισθάνονται τα μερίδιά τους να απειλούνται από τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Ελληνικό θεωρείται ένα προϊόν όταν παράγεται από εταιρείες, με έδρα την Ελλάδα, οι οποίες ανήκουν σε Έλληνες επιχειρηματίες (ή τουλάχιστον Έλληνες ελέγχουν την πλειοψηφία των μετοχών), παράγεται στην Ελλάδα, απασχολώντας Έλληνες εργαζόμενους και τέλος αν είναι δυνατόν, κατά περίπτωση, χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του ελληνικές πρώτες ύλες. Το θέμα των πρώτων υλών είναι και η μοναδική παράμετρος την οποία αναγκαστικά μπορούμε να αποδεχθούμε ως όχι απολύτως ελληνική και αυτό γιατί υπάρχουν περιπτώσεις όπου είτε η πρώτη ύλη δεν παράγεται καθόλου στην Ελλάδα είτε παράγεται σε τέτοιες ποσότητες που δεν επαρκούν για τις ανάγκες της παραγωγής.

Γιατί χρησιμοποιείται η χρωστική ουσία (κουρκουμάς) στη μουστάρδα;

Ιστορικές αναφορές σχετικές με την Μουστάρδα και τον τρόπο παρασκευής της, αναφέρουν την χρήση της ρίζας του κουρκουμά η οποία εκτός από άρωμα και γεύση δίνει στη μουστάρδα και το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα.
Η μουστάρδα χωρίς καμία χρωστική έχει χρώμα υπόλευκο, ελαφρώς καφετί, το οποίο δεν διεγείρει την όρεξη και δεν ευχαριστεί την αίσθηση της όρασης, όπως συνηθίζεται από τα αρτύματα.

Ποιες χρωστικές ουσίες χρησιμοποιούνται – εάν χρησιμοποιούνται – στα προϊόντα σας;

Οι χρωστικές χρησιμοποιούνται όπου είναι απαραίτητο και επιτρεπτό από την νομοθεσία για να ενισχύσουν το φυσικό χρώμα του προϊόντος και για να δημιουργήσουν μια ελκυστική όψη στο προϊόν.
Η Εταιρεία μας χρησιμοποιεί μόνο φυσικές χρωστικές όπως π.χ. καραμελόχρωμα και κουρκουμά, σε κάποια προϊόντα. Δεν χρησιμοποιούνται τεχνητές χρωστικές σε κάποιο προϊόν.

Γιατί χρησιμοποιούνται αρωματικές ύλες στα προϊόντα σας;

Τα αρώματα χρησιμοποιούνται στην παραγωγή των προϊόντων ώστε να δώσουν ένα αποτέλεσμα (προϊόν) με στρογγυλεμένη και χαρακτηριστική γεύση χωρίς να επηρεάζουν την κύρια και βασική γεύση του. Σκοπός δεν είναι να γίνουν αντιληπτά από τον καταναλωτή, αλλά να συμβάλουν στην ολοκληρωμένη γεύση του προϊόντος και στην ευχάριστη αίσθηση της γεύσης.

Το βασικό άρωμα του προϊόντος δεν επηρεάζεται, διότι τα επιπλέον αρώματα χρησιμοποιούνται σε ελάχιστες ποσότητες (νότες αρωμάτων) ώστε δεν είναι δυνατόν να τροποποιήσουν το έντονο και πλεονάζον άρωμα των βασικών υλικών παραγωγής του κάθε προϊόντος (π.χ. του σιναπόσπορου στην Μουστάρδα, του τοματοπολτού στο Ketchup, του φυτικού ελαίου & του αυγού στην Μαγιονέζα).

Άλλωστε στις ιστορικές αναφορές παραγωγής του κάθε προϊόντος, συνηθιζόταν ο αρωματισμός τους με διάφορα αρωματικά χόρτα και μπαχαρικά, αναλόγως του γεύματος που αυτά θα συνόδευαν.

Χρησιμοποιούνται συντηρητικά στα προϊόντα σας;

Προκειμένου να παράγουμε προϊόντα χωρίς συντηρητικά, όπως π.χ. η Μουστάρδα, εφαρμόζουμε προγράμματα υγιεινής και ασφάλειας ώστε να διασφαλίζονται τα κάτωθι :
– Καθαρό νερό: Το νερό που χρησιμοποιούμε είναι φιλτραρισμένο και επεξεργασμένο ώστε η ποιότητά του να καλύπτει τις νομοθετικές απαιτήσεις για παραγωγή τροφίμων και φαρμάκων.
– Μικροβιολογικός έλεγχος των πρώτων υλών: Η εταιρεία μας διαθέτει σύγχρονο εργαστήριο πλήρως επανδρωμένο με εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό ώστε να διασφαλίζεται πάντα ότι όλες οι πρώτες ύλες που θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή των προϊόντων μας να πληρούν πλήρως τις νομοθετικές και εσωτερικές προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας.
– Έλεγχος όλων των διεργασιών κατά την παραγωγή: Η εταιρεία μας εφαρμόζει Συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας και Ασφάλειας σε όλες τις διεργασίες της. Αυτό συνεπάγεται εφαρμογή Καλής Βιομηχανικής Πρακτικής, συνεχείς ελέγχους και επιθεωρήσεις ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα και ασφάλεια των παραγόμενων προϊόντων διαρκώς.
– Σταθερότητα του προϊόντος: Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτό για την εταιρεία μας, να διασφαλίσει την σταθερότητα κάποιου προϊόντος στην διάρκεια του χρόνου, δεδομένων των συνθηκών μεταφοράς και αποθήκευσής του, με φυσικούς τρόπους, τότε χρησιμοποιούνται τα κοινά συντηρητικά (σορβικό κάλιο, βενζοϊκό νάτριο). Πάντα τα συντηρητικά αυτά χρησιμοποιούνται στην χαμηλότερη και αποτελεσματικότερη δοσολογία που επιτρέπει η νομοθεσία και μόνον όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Τι είναι οι σταθεροποιητές και από πού προέρχονται;

Προκειμένου να διατηρούν την μοναδική υφή και συνεκτικότητα πολλά προϊόντα, καθώς τα χρησιμοποιούμε, απαιτείται σε κάποιες περιπτώσεις η χρήση σταθεροποιητή. Οι σταθεροποιητές που επιλέγουμε να χρησιμοποιήσουμε σε κάποια προϊόντα μας προέρχονται από φυσικές πηγές.

Για πόσο χρονικό διάστημα διατηρούνται τα προϊόντα σας;

Η κατά προτίμηση ημερομηνία ανάλωσης των προϊόντων, πριν το άνοιγμα της συσκευασίας είναι :
ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ : Έως 24 μήνες
KETCHUP : Έως 12 μήνες
ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ-ΣΑΛΤΣΕΣ : Από 8 έως 12 μήνες
ΚΡΕΜΕΣ ΒΑΛΣΑΜΙΚΟΥ: Έως 24 μήνες

Όλα τα προϊόντα μας μετά το άνοιγμα, διατηρούνται στο ψυγείο. Φροντίζετε η συσκευασία να είναι πάντα καλά κλεισμένη και καθαρή.

Τα προϊόντα σας είναι κατάλληλα για πάσχοντες από κοιλιοκάκη;

Τα προϊόντα μας παρασκευάζονται με πρώτες ύλες που δεν προέρχονται από σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι και βρώμη και συνεπώς είναι ελεύθερα γλουτένης (GLUTEN FREE). Σχετικές πληροφορίες αναγράφονται στις συσκευασίες των προϊόντων.

Ποιο είναι το φυτικό έλαιο που χρησιμοποιείται στις μαγιονέζες και στις σάλτσες σας;

Βασική αρχή μας είναι η χρήση ανώτερων ποιοτικά βασικών πρώτων υλών. Στις Μαγιονέζες δεδομένου ότι το ποσοστό του ελαίου που χρησιμοποιείται είναι αρκετά υψηλό χρησιμοποιείται αποκλειστικά ηλιέλαιο. Το προτιμούμε για την λεπτή γεύση που δίνει στην Μαγιονέζα και για την καλύτερη από το σογιέλαιο συμπεριφορά του, στην διάρκεια του χρόνου ζωής των προϊόντων.

Χρησιμοποιούνται συστατικά Γενετικώς Τροποποιημένα ή που προέρχονται από Γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ) στα προϊόντα σας;

Η MEDITERRANEAN FOODS AE ανήκει στις εταιρείες που με βάση την ηθική και την πολιτική ποιότητας που ορίζει την παραγωγή των προϊόντων της, δεν επιθυμεί να χρησιμοποιεί γενετικά τροποποιημένες πρώτες ύλες για την παρασκευή των προϊόντων της. Όλα τα προϊόντα της Εταιρείας μας παράγονται και τυποποιούνται χωρίς την χρήση Γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) ή προϊόντα αυτών και η Εταιρεία μας σε συνεργασία με τους προμηθευτές της, μπορεί να το διασφαλίσει και να το αποδείξει με τα κατάλληλα πιστοποιητικά.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Κυκλοφορούν στο διαδίκτυο πλαστές λίστες, δήθεν της Greenpeace, που περιλαμβάνουν κάποια από τα προϊόντα μας. Σε περίπτωση που λάβετε μια τέτοια λίστα, παρακαλούμε απευθυνθείτε στην εταιρεία μας για να σας ενημερώσουμε σχετικά.

Από τι υλικά κατασκευάζονται οι πλαστικές συσκευασίες των προϊόντων σας;

Για την συσκευασία των προϊόντων μας χρησιμοποιούμε φιάλες που έχουν παραχθεί από ΠΕΤ (ΡΕΤ), πολυπροπυλένιο (ΡΡ) και πολυαιθυλένιο (ΡΕ). Αυτά είναι τα βασικά υλικά παραγωγής φιαλών για την συσκευασία τροφίμων. Είναι όλα κατάλληλα για τρόφιμα και ανακυκλώσιμα.

Υπάρχουν διαθέσιμες διατροφικές πληροφορίες για τα προϊόντα σας;

Τα προϊόντα μας διαθέτουν διατροφική επισήμανση στις ετικέτες τους. Για περαιτέρω πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Από πού προέρχεται ο πολτός τομάτας που χρησιμοποιείται στο ketchup και στις σάλτσες σας;

Η Ελλάδα είναι μια από τις σημαντικότερες παραγωγικές χώρες βιομηχανικής τομάτας, από την οποία παράγεται ο πολτός τομάτας. Στον τομέα αυτό υπάρχουν αρκετές γνωστές και μεγάλες Ελληνικές βιομηχανίες, από τις οποίες προμηθευόμαστε τον πολτό τομάτας που χρησιμοποιούμε για την παραγωγή του Ketchup αλλά και των Σαλτσών που περιέχουν πολτό τομάτας.

Τι είναι ο σιναπόσπορος;

Ο σιναπόσπορος είναι ένας μικρός στρογγυλός σπόρος, διαμέτρου περίπου 1-2mm. Το χρώμα του μπορεί να είναι ανοικτό κίτρινο προς άσπρο έως μαύρο. Η καλλιέργεια του φυτού απαιτεί κρύο και αρκετή υγρασία. Οι κύριες ποικιλίες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή σιναπόσπορου, που θα χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη στην μουστάρδα, είναι Brassica nigra, μαύρος σιναπόσπορος με πικάντικη γεύση και Brassica hirta/Sinapis alba ο κίτρινος σιναπόσπορος με ελαφρώς πικάντικη & γλυκιά γεύση.Οι κυριότερες χώρες παραγωγής είναι ο Καναδάς και οι Ανατολικές Ευρωπαϊκές χώρες.

Η Εταιρεία μας χρησιμοποιεί σιναπόσπορο Καναδικής προέλευσης, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη χώρα παράγει σιναπόσπορο αυστηρών και σταθερών προδιαγραφών.

Πού παράγονται τα προϊόντα σας;

Τα προϊόντα μας παράγονται στην Ελλάδα, σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, στο Λεωνίδιο – Αρκαδίας, από αποκλειστικά Έλληνες εργαζόμενους.

Τα προϊόντα σας είναι κατάλληλα για διαβητικούς;

Εξαρτάται από το είδος της δίαιτας που ακολουθείται και πόσο αυστηρή είναι.

Τα αυγά που χρησιμοποιούνται στη μαγιονέζα είναι ελευθέρας βοσκής;

Τα αυγά που χρησιμοποιούνται στις μαγιονέζες είναι βιομηχανικά αυγά παστεριωμένα ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος μικροβιολογικών επιμολύνσεων του προϊόντος.

Τα παιδιά μου καταναλώνουν πολύ μουστάρδα & ketchup. Είναι σωστό αυτό για την διατροφή τους και πώς μπορεί να επηρεάσει το σωματικό τους βάρος;

Η μουστάρδα και το ketchup δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου λιπαρά, ώστε να επιβαρύνεται από την κατανάλωσή τους το σωματικό βάρος των παιδιών. Όμως, για όλα τα τρόφιμα ισχύει το “παν μέτρον άριστον».

Ποια η διαφορά της μουστάρδας BRAVA με τη μουστάρδα Dijon;

Ο τρόπος παραγωγής της μουστάρδας ποικίλλει αναλόγως του τόπου παραγωγής, τις πρώτες ύλες και της τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται.Όμως, τρεις είναι οι κύριες σχολές παραγωγής Μουστάρδας, η Γερμανική, η Αμερικάνικη και η Γαλλική σχολή (Dijon). Η διαφορά τους είναι βασική και αφορά κυρίως στην επεξεργασία της κύριας πρώτης ύλης, του σιναπόσπορου.

Η MEDITERRANEAN FOODS AE ακολουθεί τον Γερμανικό τρόπο παραγωγής Μουστάρδας, με αυστηρές προδιαγραφές και σημεία ελέγχου επί της παραγωγικής διαδικασίας, εξασφαλίζοντας έτσι την σταθερή ποιότητα του προϊόντος και γεύση προσαρμοσμένη στα ελληνικά καταναλωτικά πρότυπα.

Πώς διασφαλίζεται η ποιότητα των προϊόντων σας;

Η ποιότητα των προϊόντων ελέγχεται συνεχώς από το τμήμα Ποιοτικού ελέγχου της Εταιρείας μας. Στο τμήμα απασχολούνται ειδικευμένοι επιστήμονες. Η ομάδα αυτή ελέγχει τις πρώτες ύλες, τα υλικά συσκευασίας και την παραγωγική διαδικασία συνεχώς ώστε όλα τα προϊόντα να είναι σύμφωνα με τις υψηλές προδιαγραφές ποιότητας και υγιεινής της Εταιρείας.

Τι είναι το λυκοπένιο και από πού προέρχεται;

Το λυκοπένιο είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό που περιέχεται εκτός των άλλων και στην τομάτα. Προϊόντα τομάτας όπως ο τοματοπολτός και το ketchup περιέχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα από την τομάτα σε λυκοπένιο. Αυτό συμβαίνει διότι οι επεξεργασίες που εφαρμόζονται για την παραγωγή τους όπως η σύνθλιψη και η θερμική επεξεργασία, απελευθερώνουν λυκοπένιο, το οποίο βρίσκεται «φυλακισμένο» στα κύτταρα του φλοιού της τομάτας. Αυτό τα καθιστά τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας.