Slow cooked χοιρινή σπάλα

Slow cooked χοιρινή σπάλα

Υλικά: για 6 άτομα

  • 1 χοιρινή σπάλα περίπου 2 – 2 ½ κιλά
  • 3 κ.σ. μουστάρδα με μέλι Brava
  • 2 κ. γ. πάπρικα γλυκιά
  • 2 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
  • 3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζ. τσαγ. ηλιέλαιο
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 1 κ. γ. πιπέρι μαύρο
  • 2 κ.σ. μέλι σκουρόχρωμο από πεύκο ή καστανιά ή βελανιδιά
  • 4-5 φύλλα από γαλλικό μαρούλι
  • 2 ώριμα αβοκάντο
  • Χυμό από ένα λεμόνι για το αβοκάντο

Για τη σαλάτα ντομάτα:

  • 2 ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 5-6 κ. σ. ελαιόλαδο
  • Ξύσμα από ένα lime
  • 1 ψιλοκομμένη πιπεριά τσίλι
  • Χυμό από ένα lime
  • 1 κ. σ. Hot Chili Sauce Brava

Εκτέλεση

  1. Τοποθετούμε τη σπάλα σε μια γάστρα και την αλείφουμε με τη μουστάρδα.
  2. Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τη γλυκιά και την καπνιστή πάπρικα με το σκόρδο, το κρεμμύδι, το αλάτι και το πιπέρι και αλείφουμε από πάνω το χοιρινό καλύπτοντας το εντελώς. Περιχύνουμε με το μέλι και προσθέτουμε 5 κ.σ. ηλιέλαιο. Σκεπάζουμε με το καπάκι και βάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε για 20 λεπτά στους 180 °C. Κατεβάζουμε στους 80 °C και αφήνουμε στον αέρα να σιγομαγειρευτεί για 4-5 ώρες.
  3. Βγάζουμε από τον φούρνο το κρέας και με τη βοήθεια δυο πιρουνιών το ανοίγουμε έτσι ώστε να σχηματίζουμε μικρά μικρά κομματάκια και ίνες.
  4. Φτιάχνουμε τη σαλάτα με τη ντομάτα και τη βάζουμε στο κέντρο μιας πιατέλας.
  5. Απλώνουμε γύρω γύρω τα φύλλα από τα μαρούλια και βάζουμε μέσα μπουκιές από το χοιρινό, στη συνέχεια προσθέτουμε μια κουταλιά αβοκάντο, το οποίο έχουμε δουλέψει με το πιρούνι ώστε να σπάσει και του έχουμε προσθέσει λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι.
  6. Σερβίρουμε αμέσως μαζί με τη σαλτσούλα που έχει περισσέψει στη γάστρα.

TIP:  Δοκιμάστε την ίδια ακριβώς συνταγή με μπούτι χοιρινό που συνήθως μας βγαίνει σκληρό και άνοστο.