Rib eye με κόκκαλο στο τηγάνι και σάλτσα μουστάρδας

Rib eye με κόκκαλο στο τηγάνι και σάλτσα μουστάρδας

Συνταγή της Μυρσίνης Λαμπράκη!

Υλικά: για 2-4 μερίδες

  • 1 βοδινή μπριζόλα με το κόκκαλο (bone in ribeye) 850 γρ. – 1 κιλό
  • 1 κ.γ. χοντρό αλάτι
  • 3 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό
  • 3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
  • 2 -3 φρέσκα κλαδάκια θυμάρι ή δενδρολίβανο

Υλικά για την σάλτσα (1/2 φλιτζάνι σάλτσας)

  • Υπολείμματα του τηγανιού από την μπριζόλα
  • 1 κ.γ. φρέσκα φύλλα θυμαριού
  • 1 μικρό κρεμμύδι, πολτοποιημένο
  • 1/2 φλιτζάνι ξηρό λευκό κρασί ή ζωμό
  • 1 κ.γ. μουστάρδα με μέλι BRAVA
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο βούτυρο αγελαδινό

Εκτέλεση

1. Αφαιρούμε την μπριζόλα από το ψυγείο περίπου 30 λεπτά έως 1 ώρα πριν το ψήσιμο. Την τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και στεγνώστε καλά. Αυτό θα βοηθήσει να στεγνώσει η επιφάνεια του κρέατος, κάνοντας μια καλύτερη κρούστα.

2. Επειδή το μαγείρεμα της μπριζόλας θα διαρκέσει πολύ λίγο, βεβαιωθείτε ότι έχετε τα υπόλοιπα υλικά κοντά σας, καθώς και ένα θερμόμετρο εσωτερικής θερμοκρασίας κρέατος και μια καθαρή πλάκα για να ακουμπήσετε την ψημένη μπριζόλα .

3. Πριν από το μαγείρεμα, πασπαλίζουμε απαλά την μπριζόλα με το αλάτι, φροντίζοντας να καλύψουμε όλες τις πλευρές.

4.Ζεσταίνουμε ένα βαρύ τηγάνι, είναι το ιδανικό-σε υψηλή θερμοκρασία για περίπου 10 λεπτά. Το τηγάνι πρέπει να καπνίζει λίγο, όταν θερμαίνεται σωστά.

5. Τοποθετούμε προσεκτικά την μπριζόλα στο ζεστό σκεύος και μαγειρεύουμε στην πρώτη πλευρά μέχρι να αναπτυχθεί αρκετή κρούστα ώστε το κρέας να μην κολλάει πλέον στο τηγάνι, περίπου 1 λεπτό. Γυρνάμε και μαγειρεύουμε στην άλλη πλευρά για 1 λεπτό. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα και γυρνάμε συνεχώς την μπριζόλα για 4 λεπτά.

6. Προσθέτουμε προσεκτικά το βούτυρο, το σκόρδο και τα βότανα στο τηγάνι. Αλλάζουμε πλευρά  στην μπριζόλα για άλλη μια φορά. Γυρνάμε το τηγάνι έτσι ώστε το βούτυρο να πάει παντού και να περιλούσει την μπριζόλα. Ξεκινάμε τον έλεγχο της εσωτερικής θερμοκρασίας της μπριζόλας  σε συνολικό χρόνο μαγειρέματος 6 λεπτών. Το medium rare είναι περίπου στους 57ο C.

7. Μεταφέρουμε την μπριζόλα σε μία επιφάνεια και την διατηρούμε ζεστή.

Ετοιμάστε μια σάλτσα μουστάρδας

  1. Αδειάζουμε το λίπος από το μαγείρεμα και τα αρωματικά που μαγειρεύτηκαν με τη μπριζόλα αλλά δεν σκουπίζουμε το τηγάνι.
  2. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το θυμάρι σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διαφανές.
  3. Προσθέτουμε το κρασί ή τον ζωμό και ξύνουμε τα υπολείμματα από το κάτω μέρος του τηγανιού με μία ξύλινη κουτάλα. Μαγειρεύουμε μέχρι να μειωθούν ελαφρά το υγρά, περίπου 1 λεπτό.
  4. Προσθέτουμε τη μουστάρδα με μέλι BRAVA , ανακατεύουμε  και αφαιρούμε το τηγάνι  από τη φωτιά. Βυθίζουμε μέσα στη σάλτσα, το κρύο βούτυρο μέχρι να λιώσει.
  5. Μεταφέρουμε τη μπριζόλα σε μια σανίδα κοπής και κόβουμε σε λεπτές φέτες. Σερβίρουμε αμέσως με τους χυμούς ή τη σάλτσα.

TIP : Για το σωστό ψήσιμο είναι απαραίτητη η χρήση θερμόμετρου.