Ντολμαδάκια με σως από γιαούρτι και μαγιονέζα

Ντολμαδάκια με σως από γιαούρτι και μαγιονέζα

Υλικά: για 60-70 τεμάχια

  • 70-80 αμπελόφυλλα μετρίου μεγέθους
  • 300 γρ ρύζι καρολίνα
  • 250-300 γρ φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτές ροδέλες
  • 1 μέτριο ξερό ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 3-4 γεμάτες κ.σ. άνηθο
  • 2 κ.σ. δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 1,5 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1-1,5 κ.γ. αλάτι, πιπέρι
  • Χυμό 2 λεμονιών
  • ½ -1 ποτήρι ελαιόλαδο
  • Ζωμό λαχανικών ή ζεστό νερό για το βράσιμο.

Για τη σάλτσα

  • 100 γρ. Μαγιονέζα Brava
  • 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Φύλλα λεμονοθύμαρο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε καλά τα αμπελόφυλλα και τα ζεματάμε λίγα-λίγα βραστό νερό για ένα λεπτό. Τα βάζουμε κατευθείαν μέσα σε κρύο νερό, ώστε να ξεκολλάνε πιο εύκολα μεταξύ τους και να διατηρήσουν το χρώμα τους.
  2. Με το μισό λάδι σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι, ρίχνουμε και αχνίζουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια να μαραθούν ελαφρά, ρίχνουμε το ρύζι καλά πλυμένο και το ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά και ρίχνουμε και μισό ποτήρι ζεστό νερό, αλάτι, πιπέρι και τα μυρωδικά και αφήνουμε να απορροφήσει τα υγρά του, πάντοτε σε σιγανή φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
  3. Παίρνουμε ένα-ένα τα φύλλα τα τοποθετούμε με τα νεύρα προς το μέρος μας καθώς και την πλατιά πλευρά τους. Στην άκρη βάζουμε λίγη γέμιση, γυρίζουμε πρώτα τις πλευρές που είναι μπροστά μας, επάνω στη γέμιση, στη συνέχεια διπλώνουμε τις άκρες προς το κέντρο και συνεχίζουμε το τύλιγμα. Τοποθετούμε στην κατσαρόλα μερικά άδεια φύλλα στον πάτο και τοποθετούμε τα τυλιγμένα ντολμαδάκια με την άκρη του φύλλου να είναι πάντοτε στο κάτω μέρος.
  4. Όταν τελειώσουν όλα τα φύλλα ρίχνουμε ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών ώστε να καλυφθούν, το χυμό λεμονιού, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, σκεπάζουμε με ένα πιάτο ανάποδα τα ντολμαδάκια μας και αφήνουμε να σιγοβράσουν με κλειστό το καπάκι, σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά περίπου.
  5. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα αναμειγνύοντας σε ένα μπολ το γιαούρτι, το ελαιόλαδο και τη Μαγιονέζα Brava. Ρίχνουμε και τα φύλλα λεμονοθύμαρου και τελειώνουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σερβίρονται και κρύα.

TIP

Η καλύτερη εποχή για τη συγκομιδή των αμπελόφυλλων είναι το μήνας Μάιος. Μπορούμε τότε να τα μαζέψουμε και να τα καταψύξουμε όλο το χρόνο. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό θα τα βρούμε συσκευασμένα στα ράφια του super market.