Μαυρομάτικα σε σαλάτα με βινεγκρέτ με μπέικον και Πικάντικη Μουστάρδα Brava

Μαυρομάτικα σε σαλάτα με βινεγκρέτ με μπέικον και Πικάντικη Μουστάρδα Brava

Υλικά: για 4 άτομα

  • 300γρ. μαυρομάτικα φασόλια
  • 1 κούπα φύλλα σπανάκι
  • 1 ½ κ.σ. μουστάρδα πικάντικη Brava
  • 250 γρ. μπέικον σε φέτες
  • 2 κ.σ. ηλιέλαιο + 100 ml ηλιέλαιο
  • 40 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 30 ml μηλόξιδο

Εκτέλεση

1. Βάζουμε τα μαυρομάτικα στην κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε με κρύο νερό. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 25 λεπτά περίπου. Δοκιμάζουμε να δούμε πως είναι έτοιμα και σουρώνουμε.

2. Αν θέλουμε να φτιάξουμε τα crispy το μπέικον, το τοποθετούμε σε αντικολλητικό ταψί, αφού περάσουμε κάθε φέτα από καλαμάκι για σουβλάκι για να διατηρήσουμε το σχήμα τους, για 20 λεπτά στους 180οC.

3. Εν τω μεταξύ σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε τις 2 κ.σ. ηλιέλαιο και σοτάρουμε το υπόλοιπο μπέικον που το έχουμε ψιλοκόψει για 4-5 λεπτά. Σβήνουμε με το μηλόξιδο και προσθέτουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε να καραμελώσει για 3 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και πολτοποιούμε στο Multi. Προσθέτουμε την πικάντικη Μουστάρδα Brava και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Το υπόλοιπο ηλιέλαιο θα το προσθέσουμε σταδιακά, με ροή χορδής, ενώ συνεχίσουμε να χτυπάμε. Η βινεγκρέτ είναι σχεδόν έτοιμη. Την περνάμε από ψιλή σίτα για τυχόν κομμάτια.

4. Προσθέτουμε στη σαλάτα μας τα πλυμένα φύλλα σπανάκι. Ρίχνουμε τη βινεγκρέτ λίγο πριν να σερβίρουμε.