Μαρινάδα για Μοσχαρίσια Μπριζόλα

Μαρινάδα για Μοσχαρίσια Μπριζόλα

Υλικά: για 2 άτομα

  • 2 μοσχαρίσιες μπριζόλες
  • ¾ φλιτζ. τσαγ. κρύο καφέ
  • 2 κ.σ. Κρέμα Βαλσάμικου BRAVA
  • 1 κ.γ. Μουστάρδα απαλή BRAVA
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • ½ κ.γ. σκόρδο σκόνη
  • ½ κ.γ. κρεμμύδι σκόνη

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα σακουλάκι zip lock, τοποθετούμε μέσα τις μπριζόλες και τις αφήνουμε να μαριναριστούν από 5-12 ώρες στο ψυγείο.
  2. Αφαιρούμε τις μπριζόλες και ψήνουμε στη σχάρα ή στο γκριλ ανάλογα με το πόσο ψημένες τις θέλουμε.
  3. Αφαιρούμε τις μπριζόλες με μια λαβίδα και στραγγίζουμε την περίσσια μαρινάδα. Ψήνουμε στο γκριλ με κάρβουνο ή υγραέριο αφού ζεστάνουμε πολύ καλά τις σχάρες για 10 λεπτά (οι οποίες πρέπει να είναι απόλυτα καθαρές). Τις περνάμε με λίγο ηλιέλαιο ή ένα αρωματικό καπνιστό λάδι. Ακουμπάμε πάνω τη μπριζόλα μας.

ΚΑΡΒΟΥΝΑ: Μια μπριζόλα 400 γρ. με κόκαλο πάχους 2 εκ. χρειάζεται 20 λεπτά για καλό ψήσιμο. Η θράκα πρέπει να είναι μέτρια προς δυνατή (το χέρι μας να αντέχει περίπου 8 δευτερόλεπτα σε ύψος 8-10 εκ.). Σε αυτό το ύψος βάζουμε και τη σχάρα. Αν έχετε ψησταριά κλειστού τύπου ο χρόνος ψησίματος μπορεί να κατέβει έως 4-5 λεπτά γιατί έχουν κυκλική θέρμανση.

ΓΚΑΖΙ: Μια μπριζόλα 400 γρ. και πάχους 2 εκ. χρειάζεται 30 λεπτά για καλό ψήσιμο εάν η ψησταριά που χρησιμοποιούμε είναι ισχύος 6 Κw και η φωτιά δυνατή. Μετά το πρώτο γύρισμα, κλείνουμε το καπάκι.

ΣΧΑΡΟΤΗΓΑΝΟ: Αν φτιάξουμε τις μπριζόλες σε σχαροτήγανο ή μαντέμι καλά είναι μετά το θωράκισμα (που σημαίνει ότι πρέπει επίσης να τα ζεστάνουμε καλά) να ενυδατώσουμε με μια κουταλιά της σούπας βούτυρο.

Για ακρίβεια στο ψήσιμο, ψήνετε σύμφωνα με τα παρακάτω:

για rare 8-10 λεπτά στους 49-52 ᵒC

για medium rare 10-12 λεπτά στους 52-57 ᵒC

για well done 15 λεπτά στους 68 ᵒC

Η θερμοκρασία αφορά στο εσωτερικό του κρέατος και είναι πολύ εύκολο να την ελέγξετε με ένα θερμόμετρο για κρέας.

Τέλος, σερβίρουμε με σαλάτα και ψητά μανιτάρια πλευρώτους.

TIP: Αν θέλετε τις μπριζόλες λίγο πιο spicy αντικαταστήστε την απαλή μουστάρδα με πικάντικη μουστάρδα BRAVA.