ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

Η MEDITERRANEAN FOODS A.E. με σκοπό την σωστή αλλά και κατανοητή ενημέρωση του καταναλωτή, σας δίνει τη δυνατότητα να ενημερωθείτε και να μάθετε σημαντικά στοιχεία σχετικά με τα προϊόντα της.

Επίσης, εδώ θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τα διατροφικά στοιχεία των προϊόντων καθώς και τις μεθόδους παραγωγής-συσκευασίας σε συνδυασμό με τις α’ ύλες και τα υλικά συσκευασίας που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τους.

Γενικές πληροφορίες:

Η μουστάρδα ανήκει στα αρτύματα (condiments), προϊόντα που συνοδεύουν, βελτιώνουν, αρωματίζουν & συμπληρώνουν το κυρίως φαγητό.

Τα βασικά συστατικά της μουστάρδας είναι ο σιναπόσπορος, το ξύδι, το αλάτι, η χρωστική (συνήθως κουρκουμάς) και διάφορες αρωματικές ύλες.

Ο σιναπόσπορος είναι το κυριότερο από όλα τα ανωτέρω συστατικά. Φύεται σε ψυχρά κλίματα, κυρίως στις περιοχές του Β. Καναδά, όπου η ποιότητα του παραγόμενου σιναπόσπορου αξιολογείται ως η καλύτερη του είδους. Ακολουθούν σε ποιότητα οι παραγωγές των Ανατολικών Ευρωπαϊκών χωρών (Ρουμανία, Τσεχία, Πολωνία, Ρωσία).

Ο τρόπος παραγωγής της μουστάρδας ποικίλλει αναλόγως του τόπου παραγωγής, των πρώτων υλών και της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται.

Αν και η γεύση είναι κατά κύριο λόγο υποκειμενική, υπάρχουν βασικά αντικειμενικά κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της μουστάρδας. Η μουστάρδα πρέπει να είναι τελείως ευχάριστη. Πρέπει να είναι κάπως όξινη (ξινή) αλλά όχι υπερβολικά όξινη και δεν πρέπει να είναι πολύ αλμυρή. Τα οργανοληπτικά της χαρακτηριστικά πρέπει να είναι σωστά ισορροπημένα, χωρίς κάποιο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό να ξεχωρίζει.

Η υφή πρέπει να είναι λεία ή στην περίπτωση της χοντροαλεσμένης μουστάρδας (coarse-grain mustard) να είναι ευχάριστα κοκκώδης και όχι αμμώδης ή με άγρια υφή. Πρέπει να έχει επαρκώς πυκνή συνεκτικότητα ώστε να διατηρεί εύκολα το σχήμα της στο κουτάλι αλλά όχι τόσο πυκνή ώστε να προκαλεί την αίσθηση του μπουκώματος ή να κολλά στην γλώσσα. Η μουστάρδα δεν πρέπει να έχει γεύση αλευριού, μεταλλική γεύση ή γεύση μούχλας. Επίσης, δεν πρέπει να μυρίζει αυγό ή να έχει γεύση αυγού. Ακόμα και εάν είναι καυτερή δεν πρέπει να καίει την γλώσσα. Η μουστάρδα πάντα πρέπει να έχει μια ευχάριστη μετάγευση, ένα αρμονικό τελείωμα καθώς όλα τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά σβήνουν μαζί.

Η μουστάρδα έχει λίγες θερμίδες και χαμηλά λιπαρά με χαρακτηριστικό την απουσία χοληστερόλης. Η θρεπτική αξία της μουστάρδας οφείλεται στον σιναπόσπορο ο οποίος έχει υψηλά ποσοστά πρωτεϊνών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το κάλιο και η νιασίνη. Η μουστάρδα μπορεί να αντικαταστήσει τα πιο «ένοχα» σε θερμίδες αρτύματα, όπως η μαγιονέζα, και να προσφέρει την ίδια ευχαρίστηση. Μπορεί να προστεθεί στα σάντουιτς, στις τηγανιτές πατάτες ακόμα και στις φρέσκες σαλάτες.

Προσοχή χρειάζεται στην κατανάλωση από άτομα που πρέπει να λαμβάνουν μικρές ποσότητες σε νάτριο.

Η σχετική βιβλιογραφία (Health Canada, Minister of Health, 1999), ενδεικτικά αναφέρει για την έτοιμη μουστάρδα από κίτρινο σιναπόσπορο, (περιεκτικότητα ανά 16gr.):

Ενέργεια 12kcal – 50kJ Σίδηρος 0,3mgr.
Πρωτεΐνες 1gr. Ψευδάργυρος 0,2mgr.
Υδατάνθρακες 1gr. Νάτριο 200mgr.
Φυτικές ίνες 0,4 0.4gr. Κάλιο 21mgr.
Ολικά Λιπαρά 1gr. Βιταμίνη B6 0,01mgr.
Χοληστερόλη 0mgr. Φολικό οξύ 1μgr.
Ασβέστιο 13mgr.

Πολλοί ερευνητές (π.χ. U.S. Agricultural Research Service, journal of Food Science vol.63, no.4, 1998), έχουν αναφέρει την προστασία που προσφέρει το έλαιο μουστάρδας έναντι τροφοπαθογόνων μικροοργανισμών όπως οι Listeria, E. Coli, Staphylococcus aureus εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς του (93%) σε allyl isothiocyanate.

Στον σιναπόσπορο υπάρχουν ισοθειακυανικές ενώσεις (Isothiocyanates) οι οποίες ελευθερώνονται όταν ενεργοποιείται ένα ένζυμο που επίσης υπάρχει στους σπόρους, η μυροσινάση (myrosinase).

Επιπλέον πολλές μελέτες έχουν συνδέσει αυτές τις ισοθειακυανικές ενώσεις με την προστασία έναντι του καρκίνου.

Γενικές πληροφορίες:

Το Ketchup ανήκει στα αρτύματα (condiments), προϊόντα που συνοδεύουν, βελτιώνουν, αρωματίζουν & συμπληρώνουν το κυρίως φαγητό. Η χρήση του τα τελευταία χρόνια έχει επεκταθεί και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως σάλτσα τομάτας στην προετοιμασία των φαγητών, ως βάση στις πίτσες κτλ.

Τα βασικά συστατικά του Ketchup είναι ο τοματοπολτός διπλής ή τριπλής συμπύκνωσης, ξύδι, ζάχαρη, αλάτι, μπαχαρικά / αρωματικές ύλες.

Ο τοματοπολτός είναι το κυριότερο συστατικό. Προέρχεται από την επεξεργασία της βιομηχανικής τομάτας με συμπύκνωση του χυμού της, δύο ή τρεις φορές, προσφέροντας έτσι ένα προϊόν με διαφορετική ρευστότητα και περιεκτικότητα σε νερό. Είναι ένα προϊόν που παράγεται και στην Ελλάδα και είναι από τις καλύτερες ποιότητες παγκοσμίως.

To Ketchup, εξαιτίας του τοματοπολτού, έχει ελαφρώς άγρια υφή. Έχει γυαλιστερή σχετικά όψη και φωτεινό κόκκινο χρώμα.

Η οσμή και η γεύση του πρέπει να είναι χαρακτηριστικά της τομάτας και του ξυδιού, γλυκόξινη γεύση, με ελαφρές νότες μπαχαρικών.

Δεν πρέπει να είναι «άγριο» στο στόμα ή να αφήνει μετάγευση αμύλου ή καμένης καραμέλας, να είναι πικρό ή ξινό ή πολύ γλυκό.

Δεν πρέπει να έχει άλλη κυρίαρχη γεύση εκτός της τομάτας, αλλά όλα τα υλικά να δένουν και να δίνουν μια στρογγυλευμένη γεύση.

Πρέπει να ρέει εύκολα μετά από έντονη ανακίνηση της φιάλης-συσκευασίας.

Το Ketchup έχει λίγες θερμίδες και χαμηλά λιπαρά με χαρακτηριστικό την απουσία χοληστερόλης. Χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωση από άτομα που πρέπει να λαμβάνουν μικρές ποσότητες του Νατρίου. Επίσης, χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωση από παιδιά διότι οι περισσότερες θερμίδες προέρχονται από τα ζάχαρα.

Η σχετική βιβλιογραφία (Health Canada, Minister of Health, 1999), ενδεικτικά αναφέρει για το έτοιμο Ketchup, (περιεκτικότητα ανά 15gr.) :

Ενέργεια 16kcal – 66kJ Νάτριο 180mgr.
Πρωτεΐνες ίχνη Κάλιο 73mgr.
Υδατάνθρακες 4gr. Βιταμίνη Α 154 IU
Φυτικές ίνες 0,4 0.3gr. Βιταμίνη C 3mgr.
Ολικά Λιπαρά ίχνη Βιταμίνη B6 0,03mgr.
Χοληστερόλη 0mgr. Φολικό οξύ 2μgr.
Ασβέστιο 3mgr. Θειαμίνη 0,01mgr.
Σίδηρος 0,1mgr. Ριβοφλαβίνη 0,01mgr.
Ψευδάργυρος ίχνη Νιασίνη 0,2ΝΕ

Η λογική κατανάλωση του Ketchup προσφέρει στον οργανισμό πολλές σημαντικές βιταμίνες όπως η βιταμίνη C κυρίως η Βιταμίνη Α και αντιοξειδωτικές ουσίες που ο ανθρώπινος μεταβολισμός δεν μπορεί να παράγει μόνος του στην ποσότητα και την ποιότητα που απαιτούνται και η μόνη πηγή είναι η διατροφή.

Η βιταμίνη Α είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη, σημαντική για τον ανθρώπινο οργανισμό δεδομένου ότι επηρεάζει την όραση, την ανάπτυξη των οστών, την αναπαραγωγή, την διαίρεση των κυττάρων, στην ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Υπάρχει σε διάφορες μορφές όπως ρετινόλη, β καροτίνη και λοιπά καροτενοειδή προβιταμίνης Α. Με την μορφή της προβιταμίνης εισάγεται στον οργανισμό από τις τροφές και μεταβολίζεται σε Βιταμίνη Α.

Οι τομάτες είναι πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών με κυριότερο το λυκοπένιο, που βρίσκεται σε αφθονία. Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που προστατεύουν τα κύτταρα από τις πιθανές καταστροφικές επιπτώσεις της οξείδωσης.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι μια φυσιολογική αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού κατά των μολύνσεων. Σε μεγάλη πυκνότητα οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στα τοιχώματα των κυττάρων και να μεταλλάξουν το DNA. Τα αντιοξειδωτικά συνεισφέρουν στις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου ηλεκτρόνια κατευνάζοντας και αδρανοποιώντας τις, αποφεύγεται η κυτταρική ζημία και η αλλοίωση του DNA που μπορούν να δημιουργήσουν τα καρκινογόνα κύτταρα και να οδηγήσουν σε εκφυλιστικές ασθένειες.

Το λυκοπένιο είναι πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό. Δίνει το κόκκινο χρώμα στις τομάτες, είναι λιποδιαλυτό αλλά και υδατοδιαλυτό και απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό. Στην διατροφή μας λαμβάνουμε το 95% του λυκοπενίου από τις τομάτες και τα προϊόντα τομάτας. Μπορεί επίσης να βρεθεί στο καρπούζι, στην παπάγια κτλ.

Τα τελευταία χρόνια το λυκοπένιο απασχολεί ιδιαίτερα την έρευνα. Μελέτες δείχνουν ότι το λυκοπένιο σε συνέργεια με άλλα συστατικά της τομάτας έχει προστατευτική επίδραση κατά ορισμένων παθήσεων της καρδιάς, των πνευμόνων, των ματιών καθώς και της γήρανσης. Επιστήμονες επίσης απασχολούνται με την ευεργετική δράση του λυκοπενίου στις παθήσεις του προστάτη στον ανδρικό πληθυσμό.

Το λυκοπένιο απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό όταν καταναλώνεται με επεξεργασμένες τομάτες παρά με φρέσκιες. Οι λόγοι δεν διευκρινίζονται πλήρως. Σύμφωνα με σχετικές μελέτες το λυκοπένιο απορροφάται κατά 2,5 φορές καλύτερα μέσω του τοματοπολτού σε σύγκριση με τις φρέσκιες τομάτες. Επίσης, μαγειρεύοντας φρέσκιες τομάτες με μικρή ποσότητα ελαίου αυξάνεται η απορρόφηση του λυκοπενίου από τον οργανισμό.

Ενδεικτικά αναφέρονται η περιεκτικότητα λυκοπενίου σε διάφορα προϊόντα τομάτας :

Τοματόσουπα, 1 φλιτζάνι 24,8mgr.
Τομάτες, κονσέρβα , ½ φλιτζάνι 11,8mgr.
Ketchup, 2 κουταλάκια γλυκού 5,1mgr.
Τομάτα, φρέσκια, 1 μέτρια 3,7mgr.

Γενικές πληροφορίες:

Η μαγιονέζα ανήκει στα αρτύματα (condiments), προϊόντα που συνοδεύουν, βελτιώνουν, αρωματίζουν & συμπληρώνουν το κυρίως φαγητό.

Τα βασικά συστατικά της είναι το φυτικό έλαιο, αυγό (ολόκληρο, κρόκος ή συνδυασμός με ασπράδι αυγού), ξύδι, ζάχαρη, αλάτι, χυμός λεμονιού, μπαχαρικά / αρωματικές ύλες.

Τα ίδια βασικά συστατικά έχουν και οι σάλτσες (sauces, dressings) ως αφορά την βάση τους. Περαιτέρω αναλόγως της γεύσεως οι σάλτσες μπορεί να περιέχουν μουστάρδα, Ketchup – τοματοπολτό, τυρί (π.χ. Blue cheese) και πλήθος άλλων υλικών.

Το φυτικό έλαιο είναι ένα από τα κύρια συστατικά της μαγιονέζας και επηρεάζει με καθοριστικό τρόπο τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος με το χρώμα του, την οσμή & την γεύση του.

Ο παραδοσιακός σπιτικός τρόπος παρασκευής της μαγιονέζας είναι με ελαιόλαδο και φρέσκα αυγά. Μερικοί σεφ προτείνουν την ανάμιξη ελαιόλαδου με άλλα έλαια φυτικής προέλευσης, έτσι ώστε η γεύση να είναι πλούσια αλλά όχι βαριά (από το ελαιόλαδο) και με πιο λεπτό φινίρισμα.

Στην βιομηχανική παραγωγή έλαια φυτικής προέλευσης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι σογιέλαιο, ηλιέλαιο, κραμβέλαιο, είτε αυτούσια είτε σε ανάμιξη τους ακόμα και με ελαιόλαδο.

Η μαγιονέζα είχε ενοχοποιηθεί παλαιότερα για πολλές τροφικές δηλητηριάσεις, οι οποίες βασίζονταν κυρίως στην χρήση φρέσκων αυγών και στις συνθήκες υγιεινής παραγωγής της (καθαριότητα χεριών παρασκευαστή, πάγκων, σκευών κτλ.). Εδώ και 40 χρόνια τουλάχιστον η παραγωγή της μαγιονέζας έχει βιομηχανοποιηθεί και σχετικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι πρόκειται για ένα ασφαλές προϊόν, το οποίο διατηρείται εκτός ψυγείου πριν το άνοιγμα της συσκευασίας.

Η βιομηχανοποιημένη μαγιονέζα παρασκευάζεται πλέον σύμφωνα με αυστηρές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας  και με υλικά όπως ξύδι, χυμό λεμονιού και αλάτι τα οποία δημιουργούν ένα δυσμενές περιβάλλον για την ανάπτυξη των μικροβίων.

Επιπλέον, η χρήση παστεριωμένων αυγών έχει εξαλείψει τον κίνδυνο μικροβιακής επιμόλυνσης από τα αυγά τα οποία ως γνωστό είναι φορείς σαλμονέλας.

Η μαγιονέζα είναι ένα προϊόν που κατά βάση έχει την γεύση των συστατικών που την αποτελούν, δεμένα μεταξύ τους σε αρμονία χωρίς κάποιο να ξεχωρίζει ιδιαίτερα. Βεβαίως, κάποιοι την προτιμούν ξινή ή γλυκιά, αλλά κανονικά η μαγιονέζα πρέπει να αναδεικνύει το φαγητό που συνοδεύει και όχι να το υπερκαλύπτει σε γεύση. Συνεπώς πρέπει να έχει μια ουδέτερη και ισορροπημένη γεύση.

Βάση της νομοθεσίας απαγορεύεται η προσθήκη χρωστικών ουσιών στην μαγιονέζα, συνεπώς το χρώμα της είναι, επίσης, χαρακτηριστικό των υλικών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή της, οπότε μπορεί να κυμαίνεται από λευκό, υπόλευκο έως και υποκίτρινο.

Η υφή της πρέπει να είναι συνεκτική, να σερβίρεται εύκολα, να μην ρέει από το κουτάλι ενώ η όψη της να είναι γυαλιστερή και λεία.

Η μαγιονέζα είναι ένα προϊόν πλούσιο σε λιπαρά. Σύμφωνα με την νομοθεσία η μαγιονέζα πρέπει να έχει τουλάχιστον 60% περιεκτικότητα σε έλαιο. Αυτό, αυτόματα την κάνει ένα τρόφιμο ιδιαίτερα θερμιδικό αλλά και καλή πηγή Βιταμίνης Ε.

Η σχετική βιβλιογραφία (Health Canada, Minister of Health, 1999), ενδεικτικά αναφέρει για μαγιονέζα με πάνω από 65% περιεκτικότητα σε έλαιο, (περιεκτικότητα ανά 15ml.) :

Ενέργεια 102kcal – 428kJ Βιταμίνη Α 10IU
Πρωτεΐνες ίχνη Βιταμίνη C ίχνη
Υδατάνθρακες ίχνη Βιταμίνη B6 ίχνη
Φυτικές ίνες 0,4 0.0gr. Φολικό οξύ 1μgr.
Ολικά Λιπαρά 11gr. Θειαμίνη ίχνη
Χοληστερόλη 8mgr. Ριβοφλαβίνη ίχνη
Ασβέστιο 1mgr. Νιασίνη ίχνη
Σίδηρος ίχνη
Ψευδάργυρος ίχνη
Νάτριο 73mgr.
Κάλιο 2mgr.

Η βιταμίνη Ε – γνωστότερη ως α-τοκοφερόλη – είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη και ισχυρό αντιοξειδωτικό. Ανακαλύφθηκε το 1922 και από τότε έχουν πραγματοποιηθεί άπειρες μελέτες σχετικά με την συμμετοχή της και την ευεργετική της δράση στον ανθρώπινο οργανισμό.  Έχει αναφερθεί ότι συμμετέχει ιδιαίτερα στην σταθερότητα και ακεραιότητα των κυτταρικών τοιχωμάτων. Επίσης, αποτελεί ασπίδα του οργανισμού έναντι της καταστροφικής δράσης των ελεύθερων ριζών.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι προϊόντα μεταβολισμού του ανθρώπινου οργανισμού με καταστροφικές συνέπειες. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να καταστρέψουν τα κύτταρα και να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη καρκινογενέσεων και καρδιακών παθήσεων. Τα αντιοξειδωτικά συνεισφέρουν στις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου ηλεκτρόνια κατευνάζοντας και αδρανοποιώντας τις, αποφεύγεται η κυτταρική ζημία και η αλλοίωση του DNA που μπορούν να δημιουργήσουν τα καρκινογόνα κύτταρα και να οδηγήσουν σε εκφυλιστικές ασθένειες.

Καλές πηγές βιταμίνης Ε είναι τα φυτικά έλαια, δημητριακά, μη επεξεργασμένα, ξηροί καρποί, φρούτα και λαχανικά και ορισμένα κρέατα.

Η μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε ελαιόλαδο, λαχανικά και φρούτα καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνη Ε και δεν απαιτούνται συμπληρώματα της βιταμίνης.

Η μαγιονέζα δεδομένου ότι παρασκευάζεται από φυτικά έλαια εμμέσως είναι πηγή βιταμίνης Ε. Όμως απαιτείται προσοχή στην κατανάλωση λόγω μεγάλης θερμιδικής αξίας.

Γενικές πληροφορίες:

Η κρέμα βαλσάμικου είναι ένα άρτυμα κατάλληλο ως ντρέσινγκ αλλά και ως διακοσμητικό όλων των πιάτων από ορεκτικά έως γλυκά. Είναι μια σάλτσα βασισμένη στο ξύδι βαλσάμικο, με υπέροχη υφή σιροπιού και με γλυκόξινη γεύση. Αυτό το προϊόν παρουσιάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 από μια ομάδα διεθνών σεφ, οι οποίοι έθεσαν τις βάσεις της συνταγής για κρέμα βαλσάμικο που σήμερα χρησιμοποιούμε.

Βελούδινη και γεμάτη, έχει την ιδανική υφή για να διακοσμεί και να νοστιμεύει, μαγειρεμένα ψητά λαχανικά, κρέατα, εσκαλόπ καθώς δίνει υπέροχη γεύση και σε ριζότο. Η κρέμα βαλσάμικου έχει δημιουργηθεί όχι για να καλύπτει την γεύση των πιάτων, αλλά για να την συμπληρώνει, καθώς τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της βελτιώνουν την ποιότητα της γεύσης και των αρωμάτων και ταυτόχρονα εμπλουτίζουν την εικόνα του πιάτου.

Η ορθή διαδικασία παραγωγής αποφεύγει την καραμελοποίηση των σακχάρων, καθώς έτσι επιτυγχάνεται η ελεγχόμενη οξύτητα και η τελική ευχάριστη γλυκόξινη γεύση.

Η επιλογή των υλικών για την κρέμα βαλσάμικου είναι προσεκτική αναζητώντας αγνά αρώματα, τα οποία να μην είναι τοξικά είτε επικίνδυνα για την υγεία.

Κρέμες Βαλσάμικου Brava

Η συλλογή από Premium σάλτσες Brava περιλαμβάνει ιδιαίτερες γεύσεις με βάση το ξύδι βαλσάμικο. Οι κρέμες βαλσάμικου Brava παράγονται χωρίς συντηρητικά, πρόσθετη ζάχαρη και είναι ελεύθερες γλουτένης. Η βελούδινη κρεμώδης υφή και η γλυκόξινη γεύση που δίνει ο συνδυασμός του αυθεντικού μούστου σταφυλιών με το παλαιωμένο βαλσάμικο, καθιστούν το προϊόν ιδανικό για αλμυρές και γλυκές δημιουργίες.